Naša ponudba

Ponujamo vam kraški teran pridelan na tradicionalen način iz grozdja vzgojenega iz lastnih vinogradov. Poleg tega pa se lahko posladkate tudi z likerjem, sladki, desertni pijači pridelani iz kraškega terana. Nudimo vam še degustacijo naših vin in kraškega narezka s sirom. Vse izdelke lahko kupite tudi v darilni embalaži.

Brjac Brjac Brjac

Brjac Brjac Brjac

Slovenska vinska posebnost je zagotovo kraški teran, ki ga daje sorta refošk na Kraški planoti. Na karakter tega vina ima velik vpliv rdeča prst, ki je tudi posebnost med vinogradniškimi tlemi. Podnebne razmere, nadmorska visina Kraške planote na 250 do 350 metrih, bližina Jadranskega morja so - lahko bi rekli - srečna naravna naključja za izziv vinski trti refošku, da podari vinu posebno žlahtnost.

Brjac Brjac

Kot poroča rimski učenjak Plinij, je Julija, soproga cesarja Augusta, dočakala za takrat izjemno starost 82 let po zaslugi rednega uživanja pucinskega vina (kraški teran).

O zdravilnosti kraškega terana velikokrat beremo in slišimo. Eni to prepisujejo večji količini mlečne kisline, ki nastane iz jabolčne z biološkim razkisom. Nobeno slovensko vino ne vsebuje toliko mlečne kisline kot kraški teran. Drugi govore o zdravilnosti barvnih snovi, ki so v tem vinu tako zastopane, da se mu poda primerjava z "zajčjo krvjo". Zadnja dognanja v svetu, ki temeljijo na preučevanju vin na človeško zdravje, govore o zdravilni antioksidacijski moči (fenolih) flavonoidnih snovi, te pa so predvsem v rdečih vinih. Torej drži, da zmerno in redno uživanje kraškega terana ohranja prožnost krvnih žil in tako zavira napredovanje ateroskleroze oziroma procesa staranja.


© 2010 Vinogradništvo in vinarstvo Ukmar